דיכאון הוא ההפרעה הנפשית השכיחה ביותר בתקופתנו. רופאי המשפחה נתקלים בה בממוצע במקום השני אחרי יתר לחץ דם. רק חמישה אחוזים מכלל האוכלוסייה לוקים בדיכאון מג'ורי, אבל הרוב סובלים מדיכאון קל, דיסטמיה.
מצב רוח ירוד ותחושת חוסר אנרגיה אינם תופעות המאפיינות גיל. אולם, כיוון שככל שאנשים מתבגרים הם חווים אובדנים רבים יותר, מתברר שדיכאון לא מאובחן הינו תופעה העולה משמעותית באוכלוסייה ככל שהגיל עולה. דיכאון אינו סתם תחושה לא נעימה. דיכאון שאינו מטופל מביא להתדרדרות בתפקוד, לבידוד חברתי, והוא גורם סיכון ראשון במעלה ללקות במחלות כמו אלצהיימר או מחלות לב.
אנשים מניחים בטעות שהביטוי השגור של דיכאון מסתכם במחשבות אובדניות. אולם תסמיני הדיכאון עלולים להתבטא בתלונות על ירידה במשקל או בתחושות אשמה, חוסר ערך והפרעות בשינה (נדודי שינה או שינה ממושכת). לדיכאון יכולים להיות ביטויים פיזיים של כאב ואף תשישות.
האובדן של קשרים חברתיים, של תעסוקה, של סביבה מוכרת ותומכת בקן המשפחתי, של ניתוק מילדים, של מוות בקרב מכרים או בני זוג – כל אלו הם אירועים שלאדם המבוגר אין שליטה עליהם. תופעות של אובדן אובייקטיבי משפיעות במידה שונה על התחושות הסובייקטיביות של אנשים שונים. לשאלות אם קיימת מסגרת תומכת ואם המבוגר חש בדידות, יש חשיבות בבואנו להעריך את מצבו של האדם המבוגר ואת רמת האנרגיה שיש ברשותו להמשך חייו.
מתוך הפרק "האם אני זקן?" בספר לזרוס לונג בן 213.
הרצאות וקורסי הכנה לפרישה במסגרת "אור יישומים בע"מ - מכון פסיכולוגי". מחבר: "מגה חיים" (2011), והמהודרה באנגלית Mega Life, "מחזור החיים השני" (2008) "למות כלכלית ולהישאר בחיים" (2007). "לזרוס לונג בן 213" יעסוק ברפואת העתיד ויצא לאור במרץ 2012. אתר המחבר: http://www.benshaul.co.il להתקשרות: benshaul@benshaul.co.il